- 100 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
- 500 ml zakwasu na żur
- 500 ml ciepłego mleka 3,2%
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 szklanka wody
- kilka plastrów boczku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminku
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Łatwe
25 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotować szklankę wody, dodać zakwas.
2. Wlać mleko, doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Gotować przez 5 minut.
3. Do szklanki wlać śmietanę i hartować ją, dodając stopniowo po jednej łyżce gorącej zupy. Gdy śmietana będzie ciepła, przelać ją do garnka i chwilę gotować.
4. Podawać z pokruszonym serem pleśniowym Lazur Turkusowy lub dodatkowo z podsmażonymi plastrami boczku. Posypać koperkiem.