• 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
• 250 migdałów
• 50 g płatków migdałowych
• 100 g ryżu
• 1 l mleka
• 1 łyżka cukru
• sól
Średnie
25 min
4
porcje
Składniki:
• 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
• 250 migdałów
• 50 g płatków migdałowych
• 100 g ryżu
• 1 l mleka
• 1 łyżka cukru
• sól
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić w wodzie na 10 minut. Po tym czasie z migdałów zdjąć skórki i zblendować je na gładką masę.
3. Zagotować mleko i dodać migdały. Doprawić cukrem i odrobiną soli. Gotować ok. 5 minut na bardzo wolnym ogniu.
4. Ser pleśniowy Lazur Błękitny zetrzeć na tarce.
5. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
6. Zupę podawać z ugotowanym ryżem, posypaną płatkami migdałowymi i serem pleśniowym Lazur Błękitny.