Strona korzysta z plików cookie. Poznaj szczegóły Polityki prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części, na przykład w kostkę
Następnie przygotować garnek na zupę, do którego wlać oliwę z oliwek, rozgrzać ją i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i lekko podsmażyć. Czosnek wrzucić później niż cebulę, potrzebuje on zaledwie kilkunastu sekund na rozgrzanej oliwie.
Gdy cebula i czosnek lekko się zeszklą, dorzucić do garnka pokrojone pomidory i dolać odrobinę wody. Gotować około 10 minut.
Po tym czasie całą zupę zmiksować, aby powstała kremowa konsystencja, jeśli zupa będzie zbyt gęsta to należy dolać wody.
Na końcu doprawić całość solą, pieprzem, Rozkruszyć ser pleśniowy i połowę dodać do gorącej zupy. Zamieszać, aby ser się rozpuścił.
Przygotowaną zupę wlać na talerze, posypać resztą pokruszonego sera i udekorować listkami bazylii.