• 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
• 1 kg dyni
• 1 l bulionu drobiowego
• 30 g pestek dyni
• 2 ziemniaki
• 1 por
• 2 cebule
• 2 łyżeczki curry
• 100 g masła
• sól
• pieprz
Łatwe
25 min
4
porcje
Składniki:
• 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
• 1 kg dyni
• 1 l bulionu drobiowego
• 30 g pestek dyni
• 2 ziemniaki
• 1 por
• 2 cebule
• 2 łyżeczki curry
• 100 g masła
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę, dodać pokrojone ziemniaki i drobno posiekany por. Składniki zalać bulionem, zagotować.
2. Cebulę zeszklić na maśle i dodać do zupy.
3. Doprawić solą i pieprzem oraz curry.
4. Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem.
5. Ser pleśniowy Lazur Błękitny pokroić w kostkę, a pestki dyni uprażyć. Serem i pestkami posypać zupę.