- 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
- 3 średnie buraki
- włoszczyzna
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
Łatwe
40 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz oliwę. Włoszczyznę i buraki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu.
2. Gotować około 30 minut.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z łyżką soku z cytryny dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować
4. Podawać z serem pleśniowym Lazurem Błękitnym i koperkiem.