Kuchnia Lazur

Lazurowa zupa serowa

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 15 min

15 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Lazurowa zupa serowa

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 200 g śmietany 18%
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 150 g boczku wędzonego
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. Ser pleśniowy Lazur Błękitny zetrzeć na tarce.

2. Śmietanę wymieszać z większą częścią sera pleśniowego Lazur Błękitny (niewielką ilość pozostawić do dekoracji) i zahartować. Chwilę gotować.

3. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni.

4. Przed podaniem zupę doprawić pieprzem i posypać smażonym boczkiem.

 

 

 

...a gdyby tak samodzielnie przygotować bulion :-)

 

Bulion drobiowy

 

Ilośc porcji: 4

Czas przygotowania: 160 min.

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa drobiowego na rosół
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 2 pory
  • 1/2 selera
  • 3 cebule
  • 1 gałązka świeżego lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso oczyścić i umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą.

2. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, a następnie dodać opaloną cebulę, oczyszczone i umyte warzywa, zioła, zioła oraz sól i pieprz.

3. Gotować bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, przez co najmniej 2,5 godziny.

 

 

Warto wypróbować

Bulion nabierze bardziej wyrazistego smaku i koloru, jeśli dodamy do niego ząbek czosnku i 2-3 kawałki suszonego podgrzybka lub borowika oraz po małej gałązce natki selera i świeżego rozmarynu. Niektórzy dodają również ćwiartkę (w zależności od wielkości kapusty 1/4 lub 1/8 główki) kapusty białej lub włoskiej.

Przepisy w tej kategorii