- 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
- 200 g śmietany 18%
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 150 g boczku wędzonego
- pieprz
Łatwe
15 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Ser pleśniowy Lazur Błękitny zetrzeć na tarce.
2. Śmietanę wymieszać z większą częścią sera pleśniowego Lazur Błękitny (niewielką ilość pozostawić do dekoracji) i zahartować. Chwilę gotować.
3. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na patelni.
4. Przed podaniem zupę doprawić pieprzem i posypać smażonym boczkiem.
...a gdyby tak samodzielnie przygotować bulion :-)
Bulion drobiowy
Ilośc porcji: 4
Czas przygotowania: 160 min.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyścić i umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą.
2. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, a następnie dodać opaloną cebulę, oczyszczone i umyte warzywa, zioła, zioła oraz sól i pieprz.
3. Gotować bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, przez co najmniej 2,5 godziny.
Warto wypróbować
Bulion nabierze bardziej wyrazistego smaku i koloru, jeśli dodamy do niego ząbek czosnku i 2-3 kawałki suszonego podgrzybka lub borowika oraz po małej gałązce natki selera i świeżego rozmarynu. Niektórzy dodają również ćwiartkę (w zależności od wielkości kapusty 1/4 lub 1/8 główki) kapusty białej lub włoskiej.