Kuchnia Lazur

Zupa warzywna z komosą ryżową, tofu i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis
Zupa warzywna z komosą ryżową, tofu i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 300 g komosy ryżowej
  • 200 g naturalnego tofu
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 3 marchwie
  • pomidor
  • por (biała część)
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 40 g drobno pokrojonego świeżego lubczyku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 suszone liście laurowe
  • listki pietruszki - do dekoracji
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Komosę gotujemy według przepisu z opakowania.
  2. W garnku smażymy, przez około 5-7 minut, na oleju pokrojone warzywa. Po tym czasie wlewamy bulion i dokładamy lubczyk. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
  3. Następnie dodajemy pokruszony ser, tofu i ugotowaną wcześniej komosę ryżową. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy do roztopienia sera.
  4. Zupę podajemy udekorowaną listkami pietruszki.

Przepisy w tej kategorii