Kuchnia Lazur

Zupa rybna z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Zupa rybna z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 300 g wędzonego pstrąga
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek śmietany
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka cukru
  • listki pietruszki - do dekoracji
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Wywar:

  • 2 l wody
  • 600 g oczyszczonych kawałków ryb słodkowodnych  (karp, płoć, karaś, lin)
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 3 marchwie
  • por (biała część)
  • suszony liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Składniki wywaru zalać zimną wodą  i gotować minimum 60 minut. Po tym czasie dokładnie przecedzić. Gotowy wywar odstawić.
  2. W garnku podsmażyć na maśle, cały czas mieszając, mąkę. Zasmażkę, rozprowadzić szklanką wywaru. Dodać pozostały wywar, pokruszony ser i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Z pstrąga wyjąć mięso, pozbawić je ości, rozdrobnić na kawałki i dodać do zupy. 
  4. Wlać śmietanę i ponownie doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować kolejne 5 minut.
  5. Zupę podawać z wędzonym pstrągiem i listkami pietruszki

Przepisy w tej kategorii