Kuchnia Lazur

Zupa krewetkowa z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Zupa krewetkowa z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 200 g oczyszczonych krewetek
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka cukru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 2 szalotki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Wywar:

  • 1,2 l wody,
  • 1 rozdrobniony korzeń imbiru (około 3 cm),
  • 2 zduszone ząbki czosnku,
  • pancerze i głowy pozostałe z czyszczenia krewetek,
  • 2 łodygi rozgniecionej trawy cytrynowej,
  • 2 łyżeczki suszonych liści kafiru.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki wywaru uprażyć na dnie dużego garnka. Po 3 minutach wlać 1,2 litra wody, doprowadzić do wrzenia i gotować minimum 60 minut. Po tym czasie dokładnie przecedzić. Gotowy wywar odstawić.
  2. W garnku podsmażyć na maśle, przez około 5 minut, pokrojoną kapustę, pomidory, drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Po tym czasie dodać sos rybny i cukier. Wymieszać i dusić całość około 12 minut. Następnie wlać przygotowany wcześniej wywar z pancerzy krewetek, mleczko kokosowe, pokruszony ser. Gotować do rozpuszczenia sera.
  3. Włożyć krewetki i doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec przyprawić, solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Przepisy w tej kategorii