Kuchnia Lazur

Pomidorowy chłodnik z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Zupa:

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 600 g pomidorów (różne gatunki),
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej,
  • nieduża cukinia,
  • 2-3 cebule dymki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 łyżek oliwy,
  • łyżeczka zmielonych nasion kopru włoskiego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

 

Dodatki:

  • kawałki chleba z ziarnami,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • liście bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory, cebulę dymkę i cukinię pokroić w większą kostkę.
  2. Czosnek rozdusić z solą na gładką pastę.
  3. Pokrojone warzywa, rozduszony czosnek i pozostałe składniki zupy zblendować pulsacyjnie, na nie do końca gładką masę. Dodać (według uznania) zimną wodę mineralną niegazowaną, wymieszać, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Zupę podać posypaną drobno pokrojonymi jajkami, kawałkami chleba i świeżymi liśćmi bazylii.

Przepisy w tej kategorii