Kuchnia Lazur

Letnia zupa owocowa z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 600 g dowolnych letnich owoców (np.: czereśnie, porzeczki, truskawki czy maliny),
  • 1,2 l wody,
  • 6 łyżek miodu gryczanego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 50 g mąki orkiszowej,
  • łyżka mąki migdałowej,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • liście mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i odszypułkować. Polać miodem i krótko podsmażyć na oleju. Zalać wodą, dodać mąkę migdałową, starty ser i wymieszać. Gotować 10-15 minut. 
  2. W międzyczasie do wybitych w osobnym naczyniu jajek dodać cynamon i mąkę orkiszową. Wymieszać składniki, a jeśli ciasto pozostaje zbyt gęste, dodać mleko i ponownie wymieszać. Ciasto przelewać cienkim strumieniem do gotującej się zupy.
  3. Zupę podajemy posypaną świeżymi liśćmi mięty.

Przepisy w tej kategorii