Kuchnia Lazur

Krem brokułowy z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 45 min

45 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 500 g brokuła,
  • 100 g ziemniaków,
  • 100 g cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 18% tł.,
  • 500 ml wody,
  • 130 ml oliwy z oliwek,
  • 1 bagietka,
  • 100 g czarnych oliwek,
  • 10 g gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Brokuła, obrane ziemniaki, 2 ząbki czosnku i cebulę pokroić w kostkę i następnie podsmażyć wraz z resztą warzyw na 50 ml oliwy z oliwek. Podsmażone warzywa zalać wodą i gotować, aż zmiękną. Po tym czasie dodać 100 g sera oraz śmietankę. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość zblendować.
  2. Oliwki i ząbek czosnku zblendować z pozostałą oliwą z oliwek na pastę. Bagietkę pokroić w plastry i posmarować pastą z oliwek, na paście ułożyć plastry sera pleśniowego. Grzanki zapiekać w temp. 180°C przez około 7 minut.
  3. Krem brokułowy podawać gorący z grzankami.

Przepisy w tej kategorii