Kuchnia Lazur

Klopsikowa zupa serowa z Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Klopsikowa zupa serowa z Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 300 g łopatki mielonej,
  • 1 jajko,
  • 20 g bułki tartej,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g pora,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 30 g prażonej cebulki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Ser pleśniowy (100 g) zetrzeć na tarce, natkę pietruszki posiekać i dodać do startego sera. Ser z pietruszką połączyć z mięsem mielonym, bułką tartą i jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować małe klopsiki. 
  2. Cebulę pokroić w pióra, a pora w paski. Warzywa poddusić na maśle, po czym ułożyć na nich klopsiki i chwilę dusić. Zalać bulionem warzywnym i gotować przez około 20 minut. Po tym czasie dodać resztę startego sera (100 g) i wymieszać. 
  3. Zupę podawać posypaną prażoną cebulką i posypaną czosnkiem roztartym wraz z pieprzem.

Przepisy w tej kategorii