Kuchnia Lazur

Gruszka, pietruszka i Błękitny ser pleśniowy

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • litr soku jabłkowego,
  • 2 gruszki,
  • 200 g korzenia pietruszki,
  • 100 g selera naciowego,
  • cebula,
  • 100 ml śmietanki 18% tł.,
  • 50 g masła,
  • gałązka natki pietruszki,
  • cynamon do smaku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Z gruszki wyciąć w poprzek 4 plastry i pozostawić do dekoracji. Resztę gruszki wraz z drugą gruszką obrać i pokroić w kostkę.
  2. Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z gruszkami na maśle. Zalać sokiem jabłkowym i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać pokruszony ser pleśniowy, śmietankę i cynamon. Doprawić solą oraz pieprzem i zblendować na gładki krem.
  3. Zupę podawać udekorowaną natką pietruszki i plastrami gruszki.

Przepisy w tej kategorii