Kuchnia Lazur

Chłodnik ogórkowy z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Chłodnik ogórkowy z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 300 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 3 świeże ogórki,
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • 200 ml maślanki,
  • 300 ml śmietanki 18% tł.,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 2 pęczki koperku,
  • melon,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Melona obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek posiekać.
  2. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i połączyć z maślanką, śmietanką, startym ogórkiem, melonem, koperkiem i szczypiorkiem. 
  3. Orzechy delikatnie podprażyć i posiekać. Dodać do pozostałych składników. 
  4. Chłodnik doprawić solą i pieprzem. 

Przepisy w tej kategorii