Kuchnia Lazur

Bulion z pieczonych warzyw z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • kilogram warzyw korzeniowych,
  • kapusta pak-choi,
  • 1,5 l wody,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 2 ziarna kardamonu,
  • laska cynamonu,
  • 50 ml oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Warzywa korzeniowe pokroić w słupki, skropić olejem i doprawić solą i pieprzem. Piec z nieobranymi ząbkami czosnku w temperaturze 200­­­°C przez około 20 minut. 
  2. W garnku podsmażyć na oleju anyż, korę cynamonu i kardamon. Dodać upieczone warzywa i zalać wodą, zagotować. Dodać pokruszony ser, doprawić solą i pieprzem. Bulion gotować przez 20 minut, przed końcem gotowania dołożyć kapustę pak-choi przekrojoną wzdłuż na 4-6 części.
  3. Porcje bulionu podawać z kapustą pak-choi.

Przepisy w tej kategorii