Kuchnia Lazur

Barszcz biały z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 300 ml zakwasu na żur,
  • 500 ml wody,
  • 100 g cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 20 g świeżego majeranku,
  • 4 jaja,
  • 20 g masła,
  • 30 g chrzanu,
  • 4 plastry boczku wędzonego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Do garnka wlać wodę i dodać zakwas. Zagotować i gotować przez około 10 minut. Dodać ser i gotować razem na małym ogniu. 
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na maśle. Podsmażoną cebulę dodać do barszczu. Patelnię pozostawić na ogniu i usmażyć na niej boczek. Na patelni po smażeniu cebuli i boczku usmażyć jajka sadzone. 
  3. Do barszczu dodać chrzan i świeży majeranek. Wymieszać.
  4. W miseczkach ułożyć po jajku sadzonym, nalać barszcz. Doprawić pieprzem, a na wierzchu ułożyć bekonowe chipsy.

Przepisy w tej kategorii