Kuchnia Lazur

Z ogrodu na talerz

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 0 min

0 min

Liczba porcji: 1

1

porcja

Drukuj przepis
                       Z ogrodu na talerz

Składniki:

Kwiaty:

  • czarnuszki
  • stokrotki
  • bratka
  • cukinii
  • róży
  • rumianku
  • goździka
  • begonii
  • lawendy
  • pelargonii

Sposób przygotowania:

Kwiaty na talerzu? Czemu nie! Surowe, smażone, kandyzowane lub suszone, jako jeden ze składników dania albo dekoracja – zastosowań jest wiele, efekt tylko jeden – kulinarne WOW! :-)

 

Płatki czarnuszki mają ostrawy i lekko pieprzny, choć z pewnością łagodniejszy niż nasiona, smak. Dodają charakternej pikanterii delikatnym rybom i pieczywu.

 

Stokrotki zaskakują miętowymi nutami. Znawcy tematu twierdzą, że to kwiat typowo kanapkowy - rozpieszcza podniebienie w duetach z twarożkiem i pesto.

 

Bratki dodają koloru i słodyczy  deserom, sałatkom, galaretkom, a także serom, potrawom z ryżu oraz racuchom i naleśnikom. 

 

Kwiaty cukinii są wyjątkowo delikatne i nieco słodkawe. Idealnie nadają się do faszerowania, zapiekania i smażenia, na przykład w tempurze lub w cieście naleśnikowym.

 

Płatki róży to czysta słodycz z delikatnym owocowym posmakiem w tle. Różane konfitury i dżemy to nie tylko pyszny dodatek do pieczywa, ale także do mięs. 

 

Kwiaty rumianku mają subtelny jabłkowy posmak, który wydobędzie i podkreśli walory drobiu. 

 

Płatki goździka przypominają nieco gałkę muszkatołową, tyle że z wyczuwalną słodyczą, sprawdzają się jako dodatek do deserów oraz sałatek.

 

Kwiaty begonii swoją orzeźwiającą kwaskowatością przypominają rabarbar, dlatego przełamią słodycz deserów i sałatek owocowych.

 

Lawenda ma wyrazisty, cytrynowo-kwiatowy smak. Świeże gałązki są aromatyczną przyprawą do mięsa, a nierozwinięte kwiatki ciekawym dodatkiem do budyniu, lodów i zup owocowych.

 

Kwiaty pelargonii są lekko kwaskowate, dlatego używane są do sorbetów oraz ciast.

Przepisy w tej kategorii