Kuchnia Lazur

Sorbet pomidorowy na kremowym sosie serowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 15 min

15 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Sorbet pomidorowy na kremowym sosie serowym

Składniki:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
  • 1 kg dojrzałych pomidorów malinowych
  • 50 ml śmietany 36%
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć nasiona. Przyprawić solą i pieprzem (ewentualnie dodać kilka kropel tabasco, miód) i zmiksować na jednolitą masę. Wstawić do zamrażalnika i co godzinę przemieszać, aby nie powstały zbyt duże grudki lodu.

2. Śmietanę wlać do rondelka i podgrzać. Wkruszyć ser pleśniowy Lazur Srebrzysty i mieszać do rozpuszczenia.

3. Na dno pucharka lub miseczki wyłożyć niewielką ilość serowego sosu, a następnie 2-3 kulki sorbetu. Całość posypać listkami bazylii.

 

*Do czasu przygotowania sorbetu należy doliczyć czas niezbędny na jego zmrożenie.

 

Warto spróbować

Przepis na sorbet pomidorowy można zmodyfikować, dodając: kilka kropel sosu tabasco, 1-2 łyżki naturalnego miodu, sok wyciśnięty z 1 limonki i 2 łyżki brendy.

 

Warto pamiętać

Jeśli sorbet za bardzo się zmrozi, wystarczy po wyjęciu z zamrażalnika odstawić go na  kilka/kilkanaście minut, by nabrał odpowiedniej konsystencji.

 

Przepisy w tej kategorii