Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta cukru
- sól
Farsz:
- 150 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
- 100 ml sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Łatwe
30 min
6
porcji
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć i zalać ciepłą wodą. Dodać odrobinę cukru i mąki. Odczekać aż wyrośnie zaczyn.
2. Do miski wlać zaczyn, wsypać przesianą mąkę, dodać olej oraz sól. Dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
3. Ciasto rozwałkować. Posmarować sosem pomidorowym, przyprawić oregano i równomiernie posypać startym serem pleśniowym Lazur Błękitny. Pociąć w prostokąty o szerokości ok. 8 cm.
4. Każdy pasek kilkukrotnie skręcić. Ułożyć na blasze w odstępach i piec ok. 15 minut w temperaturze 190°C.