Kuchnia Lazur

Serowe pizzerinki

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 12

12

porcji

Drukuj przepis
Serowe pizzerinki

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 4 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g sera żółtego typu gouda
  • ostry sos pomidorowy
  • kilka listków rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych

 

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody, odstawić na kilka minut.

2. Dodać mąkę, maślankę, olej i łyżeczkę soli. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

4. Ser pleśniowy i ser żółty zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w cienkie plastry.

5. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć niewielkie placki na spody. Pizzerki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostrym sosem pomidorowym, ułożyć plastry mozzarelli i posypać serami.

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10 - 12 minut. Gotowe pizzerinki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i listkami rukoli. 

 

Przepis stworzony w ramach zadania "Smakuj życie w zdrowym stylu", dofinansowanego z Funduszu Promocji Mleka

Przepisy w tej kategorii