1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody, odstawić na kilka minut.
2. Dodać mąkę, maślankę, olej i łyżeczkę soli. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
4. Ser pleśniowy i ser żółty zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
5. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć niewielkie placki na spody. Pizzerki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostrym sosem pomidorowym, ułożyć plastry mozzarelli i posypać serami.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10 - 12 minut. Gotowe pizzerinki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i listkami rukoli.
Przepis stworzony w ramach zadania "Smakuj życie w zdrowym stylu", dofinansowanego z Funduszu Promocji Mleka