Kuchnia Lazur

Lazurowe masełko

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 10 min

10 min

Liczba porcji: 30

30

porcji

Drukuj przepis
Lazurowe masełko

Składniki:

  • 50 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 50 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 200 g masła
  • ulubione dodatki: szczypiorek, natka pietruszki, zioła, rzodkiewka

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

1. Ser pleśniowy Lazur Błękitny i Złocisty zetrzeć na tarce do dwóch osobnych miseczek. Dodatki drobno posiekać (nie mieszać dodatków zielonych z rzodkiewką).

2. Masło podzielić na dwie części, jedną  ugnieść z serem pleśniowym Lazur Błękitny oraz zielonymi dodatkami, drugą z serem pleśniowym Lazur Złocisty i rzodkiewką. 

3. Z każdej części uformować wałek, zawinąć w pergamin i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

4. Lazurowe masełko podawać jako dodatek do ulubionych potraw.

 

Warto pamiętać

Aby lazurowe masełko łatwiej było przygotować, zarówno masło, jak i sery pleśniowe Lazur warto wyjąć z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową i nieco zmiękły.

Przepisy w tej kategorii