Kuchnia Lazur

Pizza à la muffinki

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Pizza à la muffinki

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • sól

Farsz:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
  • 200 g szynki wieprzowej w plastrach (12 plastrów)
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

 

Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokruszyć i zalać ciepłą wodą. Dodać odrobinę cukru i mąki. Odczekać aż wyrośnie zaczyn.

2. Do miski wlać zaczyn, wsypać przesianą mąkę, dodać olej oraz sól. Dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

3. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy ok. 12 cm. Każdy kawałek posmarować sosem pomidorowym i przyprawić bazylią. Położyć plaster szynki, starty ser pleśniowy Lazur Srebrzysty oraz kilka ziaren kukurydzy. 

4. Plastry z nadzieniem włożyć do metalowej formy na muffiny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 20-25 minut.

Przepisy w tej kategorii