Kuchnia Lazur

Pizza à la mini roladki

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Pizza à la mini roladki

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • sól

Farsz:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokruszyć i zalać ciepłą wodą. Dodać odrobinę cukru i mąki. Odczekać aż wyrośnie zaczyn.

2. Do miski wlać zaczyn, wsypać przesianą mąkę, dodać olej oraz sól. Dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

3. Farsz: drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek szpinaku smażyć, aż cebulka się zeszkli. Szpinak rozmrozić, a następnie dodać do przesmażonej cebulki. Przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. 

4. Ciasto na pizzę cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć szpinak i równomiernie rozsmarować. Posypać startym serem pleśniowym Lazur Turkusowy.

5. Pizzę zwinąć w roladę i pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć na blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C. 

 

Przepisy w tej kategorii