Kuchnia Lazur

Pizza à la warkocz

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Pizza à la warkocz

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • sól

Farsz:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 150 g szynki konserwowej w plastrach
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko do posmarowania pizzy 

Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokruszyć i zalać ciepłą wodą. Dodać odrobinę cukru i mąki. Odczekać aż wyrośnie zaczyn.

2. Do miski wlać zaczyn, wsypać przesianą mąkę, dodać olej oraz sól. Dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

3. Ciasto na pizzę rozwałkować na kształt owalny. Brzegi ciasta ponacinać na szerokość ok. 2 cm i długość odpowednią, aby można było zapleść warkocz. 

4. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i posypać oregano. Na środku ułożyć szynkę oraz starty ser pleśniowy Lazur Złocisty

5. Paski ciasta dość ściśle zawijać do środka, przeplatając je ze sobą. Wystające kawałki zawinąć pod spód.

6. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20-25 minut (w zależności od grubości pizzy).

Przepisy w tej kategorii