Kuchnia Lazur

Tatar z Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Tatar z Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 50 g świeżego ogórka,
  • 50 g ogórka konserwowego,
  • 100 g cebuli szalotki,
  • 50 g grzybów marynowanych,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 30 g musztardy miodowej,
  • 20 g papryczki chili,
  • 30 g oleju,
  • 30 g świeżego tymianku,
  • główka sałaty lodowej,
  • 4 żółtka jaj,
  • 20 g pasty tom yum.

Sposób przygotowania:

 

  1. Ser pleśniowy oraz szalotkę pokroić w drobną kostkę i umieścić w misce. Następnie pokroić w drobną kostkę ogórki oraz grzyby i umieścić na sitku o drobnych oczkach do odsączenia. 
  2. Papryczkę chili oraz pietruszkę posiekać drobno. Połączyć z musztardą miodową, olejem i pastą tom yum tak, by powstał dressing. 
  3. Ser i szalotkę połączyć z pokrojonymi ogórkami, grzybami i dressingiem i dokładnie wymieszać. 
  4. Tatar układać na liściu sałaty, na wierzchu umieścić żółtko. Udekorować gałązką tymianku

Przepisy w tej kategorii