Kuchnia Lazur

Ser pleśniowy Lazur Błękitny w tempurze

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Ser pleśniowy Lazur Błękitny w tempurze
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu
  • 2 łyżki mąki ryżowej do obtoczenia sera przed smażeniem

Tempura:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g maki ryżowej
  • do 200 ml lodowatej wody gazowanej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sos

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki marynowanego imbiru
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać składniki sosu i odstawić do lodówki.
  2. Połączyć suche składniki tempury.
  3. Do połączonych składników tempury, dodawać partiami tyle wody, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany.
  4. Ser pokroić na części wielkości około 2 cm.
  5. Nakłuć kawałki sera na szpikulce i zanurzyć w cieście. Oblany tempurą ser smażyć partiami na głębokim tłuszczu, aż ciasto stanie się złote i chrupiące.
  6. Podawać z sosem imbirowo-jogurtowym

Przepisy w tej kategorii