1. Ciasto na pizzę: w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać szczyptę cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
2. Do dużej misy wsypać resztę mąki, dodać olej, łyżeczkę soli oraz zaczyn z drożdży. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić je i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
3. Filet z łososia oczyścić ze skóry i ości, umyć, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, a następnie przyprawić solą i pieprzem.
4. Ciasto rozwałkować, posmarować sosem pomidorowym i posypać suszoną bazylią. Ułożyć na nim kawałki łososia oraz pokrojone w plastry pomidorki koktajlowe.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Po tym czasie dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur Turkusowy, zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez ok. 10 minut.
5. Gotową pizzę podawać ze świeżymi listkami bazylii.