Kuchnia Lazur

Meksykańskie nachos i dip z sera pleśniowego Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Meksykańskie nachos i dip z sera pleśniowego Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

Nachos:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • ciepła woda
  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Dip:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 100 g naturalnego tofu
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 ząbki czosnku
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Składniki sosu zblendować na kremową masę, dodając partiami wodę, aż dip uzyska kremową konsystencję.
  2. Przesianą mąkę połączyć z olejem i solą. Wyrabiać, dodając partiami ciepłą wodę, aż uzyskamy elastyczne ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować cienko partiami i ponakłuwać widelcem, każdą rozwałkowaną część ciasta podzielić na trójkąty.
  4. Trójkąty ciasta smażyć partiami na głębokim oleju do zrumienienia. Gotowe nachos odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Podawać ostudzone z serowym dipem.

Przepisy w tej kategorii