Kuchnia Lazur

Gougères, francuskie ptysie z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 250 ml wody,
  • 80 g masła,
  • 3-4 jajka + jajko do dekoracji,
  • łyżka mleka,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni doprowadzić wodę do wrzenia i rozpuścić w niej masło. Płyn przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć źródło ciepła i dodać przesianą mąkę, wymieszać do połączenia się składników. Włączyć źródło ciepła i przez 3 minuty obracać ciasto na patelni, by ostatecznie odparowało.
  2. Ciasto przełożyć do osobnej miski, zetrzeć ser pleśniowy i wybić jajka.
  3. Jajka dodawać stopniowo do wystudzonego ciasta, za każdym razem mieszając, doprowadzić do połączenia się jajek z ciastem. Ciasto po dodaniu wszystkich 3 jajek powinno wolno odchodzić od szpatułki wstęgami. Jeżeli ciasto nie odkleja się od szpatułki należy dodać 4 jajko.
  4. Do gotowego ciasta dodać starty ser pleśniowy (trochę zostawić do dekoracji) oraz startą gałkę muszkatołową i wymieszać.
  5. Ciasto z serem przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować, około 2,5 cm porcje w odstępach, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czubek każdego ptysia posmarować jajkiem rozmąconym w mleku i udekorować odrobiną startego sera pleśniowego. 
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 °C i piec jeszcze przez 10 minut.

Przepisy w tej kategorii