Kuchnia Lazur

Chleb z ciecierzycy i pasta z bakłażana z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Chleb z ciecierzycy i pasta z bakłażana z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 2 bakłażany,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki pasty tahini,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Ciasto:

  • 200 g mąki z ciecierzycy,
  • 400 ml wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu,
  • 2 łyżeczki ziaren anyżu,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki.

Sposób przygotowania:

  1. Połączyć składniki ciasta, wymieszać i odstawić na 30 minut.
  2. Bakłażany nakłuć, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 30 minut.
  3. Wyjąć upieczone bakłażany, zwiększyć w piekarniku temperaturę do 250 °C. Na nowej blaszce rozłożyć papier do pieczenia i posmarować go tłuszczem. Wymieszać ciasto i wylać na blaszkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 250 °C przez 15 minut.
  4. Miąższ z bakłażanów zblendować z serem pleśniowym, pastą tahini, ząbkami czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Chleb z ciecierzycy podawać na ciepło lub zimno z pastą z bakłażana i sera pleśniowego.

Przepisy w tej kategorii