Kuchnia Lazur

Chleb irlandzki z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis
Chleb irlandzki z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Chleb:

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 500 g mąki samorosnącej,
  • 250 g mleka,
  • 100 g masła,
  • ząbek czosnku,
  • 60 g szczypiorku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

 

Pasta:

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego, 
  • 200 g masła.

Sposób przygotowania:

 

  1. Do przesianej (napowietrzonej) mąki dodać kawałki pokrojonego masła i delikatnie zagnieść całość.
  2. Do masy dodać pokruszony ser pleśniowy (odłożyć trochę do dekoracji), obrany i starty na tarce ząbek czosnku, pokrojony szczypiorek, mleko. Wszystko razem przyprawić solą i pieprzem oraz wymieszać.
  3. Na blat posypany mąką wyłożyć masę i delikatnie wyrobić ciasto formując bochenek, który przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki lub formy. Posypać odłożonym do dekoracji serem pleśniowym i solą. Piec około 40-45 minut w temperaturze 200°C.
  4. Chleb podawać ciepły z pastą z masła wymieszanego z serem pleśniowym.

Przepisy w tej kategorii