1. Cukinie umyć i pociąć wzdłuż na równe plastry o grubości ok. 2 mm (można wykorzystać tarkę do kapusty).
2. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz papryką. Połączyć z drobno pokrojoną cebulą i krótko podsmażyć. Dodać ugotowany ryż, natkę pietruszki i połowę startego sera pleśniowego Lazur Błękitny.
3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Dusić ze zmiażdżonym czosnkiem i bazylią przez ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
4. Na każdy plaster cukinii wyłożyć nadzienie i ściśle zrolować. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidorowy i dość ściśle układać roladki z cukinii. Wierzch posypać resztą startego sera pleśniowego Lazur Błękitny.
5. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 175°C.
Warto wiedzieć
Jeśli plastry cukinii są zbyt twarde i trudno je zrolować, można je włożyć do wrzątku na ok. 30 s.