Kuchnia Lazur

Cannelloni z cukinii

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Cannelloni z cukinii

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 2 cukinie
  • 50 g ryżu jaśminowego
  • 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków posiekanej świeżej lub 1 łyżka suszonej bazylii
  • szczypta papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyć i pociąć wzdłuż na równe plastry o grubości ok. 2 mm (można wykorzystać tarkę do kapusty). 
2. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz papryką. Połączyć z drobno pokrojoną cebulą i krótko podsmażyć. Dodać ugotowany ryż, natkę pietruszki i połowę startego sera pleśniowego Lazur Błękitny.
3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Dusić ze zmiażdżonym czosnkiem i bazylią przez ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
4. Na każdy plaster cukinii wyłożyć nadzienie i ściśle zrolować. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidorowy i dość ściśle układać roladki z cukinii. Wierzch posypać resztą startego sera pleśniowego Lazur Błękitny.
5. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 175°C.

Warto wiedzieć
Jeśli plastry cukinii są zbyt twarde i trudno je zrolować, można je włożyć do wrzątku na ok. 30 s.

Przepisy w tej kategorii