Kuchnia Lazur

Buraczane carpaccio z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach,
  • 4 średnie buraki,
  • 100 g orzeszków pinii.

Dressing:

  • 100 ml śmietanki 36 % tł.,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać wszystkie składniki dressingu z drobno pokrojoną natką pietruszki.
  2. Obrane buraki pokroić obieraczką do warzyw w cienkie plastry.
  3. Na rozgrzanej patelni uprażyć orzeszki pinii.
  4. Plastry sera pleśniowego rozłożyć z pokrojonymi burakami, posypać prażonymi orzeszkami piniowymi i skropić dressingiem.

Przepisy w tej kategorii