Kuchnia Lazur

Zrazy wołowe z kluskami śląskimi i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Zrazy wołowe z kluskami śląskimi i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Zrazy:

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 500-600 g wołowiny zrazowej,
  • 6 plastrów szynki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 400 g pieczarek,
  • 300 ml bulionu drobiowego,
  • 200 ml śmietanki 30% tł.,
  • 2 łyżki świeżego tymianku,
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

 

Kluski śląskie:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g mąki,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

 

  1. Wołowinę pokroić i rozbić na 6 cienkich płatów, przyprawić solą i pieprzem. Na każdym płacie wołowiny ułożyć plaster szynki, sera i dwa słupki ogórka. Zwinąć całość ściśle w rolady i spiąć wykałaczką lub związać nicią.
  2. Zrazy obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, gdy uzyskają złoty kolor dodać bulion i dusić rolady do miękkości, przez około 40 minut.
  3. Ugotowane ziemniaki wyrobić z jajkiem i solą na ciasto. Uformować kulki z charakterystycznym wgłębieniem. Gotować kluski we wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
  4. Miękkie zrazy wyjąć, do pozostałego sosu dodać pokrojone pieczarki, śmietankę i połamane pozostałe plastry sera, dusić wszystko razem mieszając przez około 5 minut. Na koniec przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz dodać drobno pokrojony tymianek.
  5. Zrazy podawać z kluskami śląskimi polane pieczarkowo-serowym sosem.

Przepisy w tej kategorii