- 200 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy lub Błękitny
- 2 podłużne słodkie papryki
- 100 g brązowego ryżu
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z łopatki)
- cebula
- kilka papryczek chili (ilość wg uznania)
- sól, pieprz
Łatwe
25 min
2
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
2. Cebulę drobno pokroić, wymieszać z mięsem, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć na patelni.
3. Papryczki chili oczyścić z nasion, a następnie drobno posiekać. Ser pleśniowy Lazur Turkusowy lub Błękitny pokruszyć na małe kawałki lub zetrzeć na tarce.
4. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć gniazda nasienne, napełnić farszem.
5. Napełnione farszem papryki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 25 minut. Początkowo zapiekać pod przykryciem z pergaminu, pod koniec pieczenia zdjąć papier.
6. Podawać na gorąco, można dodatkowo posypać natką pietruszki. Zamiast papryczek chili można użyć harrisy (maksymalnie pół łyżeczki).