Kuchnia Lazur

Pulpeciki w sosie z pieczonych warzyw i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 90 min

90 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Pulpeciki w sosie z pieczonych warzyw i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 400 g makaronu rigatoni.

 

Sos paprykowo-pomidorowy:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 5 dużych papryk czerwonych,
  • 300 g pomidorów różnych odmian,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pół pęczka bazyli,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • olej do pieczenia,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

 

Pulpeciki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 100 g mielonego boczku wędzonego,
  • cebula,
  • czerwona papryczka chili,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • listki świeżej bazyli,
  • 2 łyżki razowej bułki tartej,
  • jajko,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą. Odcedzić i odstawić pozostawiając w niewielkiej ilości wody, w której się gotował.
  2. Pozbawione gniazd nasiennych papryki, pomidory, ząbki czosnku i dwie obrane z łupin cebule ułożyć na papierze do pieczenia, skropić olejem, przyprawić solą i piec przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
  3. Boczek i mięso połączyć z drobno pokrojonymi warzywami: papryczką chili (bez gniazda nasiennego), cebulą, połową pęczka natki pietruszki, czosnkiem, a także: z bułką tartą, startym na tarce serem, jajkiem, solą i pieprzem. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
  4. Obrać ze skórki upieczone papryki, pomidory i czosnek. Obrane warzywa zblendować wraz z pieczoną cebulą, świeżą bazylią (kilka listków odłożyć do dekoracji) i płynami z pieczenia.
  5. Do zblendowanych warzyw dodać bulion, gałkę muszkatołową, cukier, sól i pieprz. Gotować do zredukowania sosu.
  6. Dodać usmażone pulpeciki i pokruszony ser, całość dusić, delikatnie mieszając przez około 5 - 10 minut.
  7. Pulpeciki podawać z makaronem. Udekorować listkami świeżej bazyli.

Przepisy w tej kategorii