- 1 cała gęś (ok. 3 kg)
- 1,5 kg twardych jabłek
- 3 cebule
- 4 łyżki majeranku
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Trudne
240 min
8
porcji
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Gęś umyć (mrożoną wcześniej rozmrozić). Oczyścić i odciąć końcówki skrzydeł. Gęś natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku (zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
2. Cebulę pokroić w piórka, jabłka umyć i pociąć w ćwiartki, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pozostałym majerankiem. Gęś napełnić farszem i spiąć wykałaczkami lub zszyć bawełnianą nicią.
3. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 min. w temperaturze 180°C, a następnie jeszcze przez 120 min. w temperaturze 150°C. Gęś należy co jakiś czas podlewać wytapiającym się z niej tłuszczem. Pod koniec pieczenia do piekarnika można włożyć kilka dodatkowych jabłek (po upieczeniu można je równiez zaserwować).
4. Gęś świetnie smakuje z sosem żurawinowym http://kuchnialazur.pl/pl/sosy,35,sos-zurawinowy,488.chtm lub sosem złocistym http://kuchnialazur.pl/pl/sosy,35,sos-zlocisty,156.chtm.