1. Mięso pokroić w kostkę. Przyprawić papryką, solą oraz pieprzem i podsmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, wlać szklankę wody i dusić na niewielkim ogniu.
2. Na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Dodać do szynki. Dusić razem do miękkości, ok. 60 minut. Doprawić solą, pieprzem i chili. Opcjonalnie można dodać pokrojone na cząstki pomidory.
3. Topinambur wyszorować lub cienko obrać. Pokroić i dołożyć do gulaszu, gdy mięso będzie już miękkie. Dusić razem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać pokrojony w kostkę ser plesniowy Lazur Złocisty. Gulasz mieszać od czasu do czasu, aż ser się rozpuści.
4. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.