- 200 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 200 g śmietany 18%
- szczypta chili
- sól,
- pieprz
- olej
Łatwe
45 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać przyprawy: paprykę, chili, sól, pieprz. Z mięsa uformować małe kulki.
2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpety. Przełożyć do rondla, dusić jeszcze kilka minut w niewielkiej ilości wody.
3. Sos: do rondelka wlać śmietanę i wkruszyć ser pleśniowy Lazur Złocisty. Wstawić na mały ogień i często mieszając, doprowadzić do zagotowania.
4. Sos przelać na głęboki talerz, następnie wyłożyć pulpeciki.