- 100 g sera Lazur Błękitny
- 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
- 75 g pokruszonych orzechów włoskich
- 5-7 plastrów szynki parmeńskiej
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
Średnie
50 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczkę umyć, osuszyć, ewentualnie usunąć błonę. Na całej długości polędwiczki zrobić głębokie nacięcie (kieszeń), uważając, by nie przeciąć mięsa na wylot.
2. Mięso natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Odstawić na 1 godzinę.
3. Ser Lazur Błękitny pokruszyć i wymieszać z orzechami. Dodać kilka igieł rozmarynu. Kieszeń napełnić farszem. Mięso z nadzieniem ściśle obwiązać plastrami szynki.
4. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu podsmażyć polędwiczkę z każdej strony.
5. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20 minut. Przed podaniem pozostawić mięso w piekarniku jeszcze na 20 minut.