Kuchnia Lazur

Szare kluski z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis
Szare kluski z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 800 g ziemniaków,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 400 g boczku surowego,
  • 2 cebule,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól

Sposób przygotowania:

 

  1. Ziemniaki obrać i opłukać. Część ziemniaków (około 200 g) ugotować do miękkości. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na mus, odstawić na chwilę, po czym odsączyć z nadmiaru wody. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. W dużej misce połączyć starte i ugotowane ziemniaki, ser pleśniowy, jajka i mąkę. Powinna powstać masa o konsystencji podobnej do budyniu. Doprawić solą i wymieszać.
  3. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Część masy ziemniaczano-serowej przełożyć na talerz. Za pomocą łyżki “zsuwać” porcje ciasta z talerza do wrzącej wody. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Powtórzyć czynność, aż masa się skończy.
  4. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni, aż z boczku wytopi się większość tłuszczu. 
  5. Kluski podawać z podsmażonym boczkiem i cebulą, posypane szczypiorkiem.

Przepisy w tej kategorii