Kuchnia Lazur

Spring rollsy z wieprzowiną i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Spring rollsy z wieprzowiną i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Spring rollsy:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 200 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 8 arkuszy papieru ryżowego,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • jabłko,
  • 50 g namoczonych grzybów shitake,
  • 3 łyżki świeżej kolendry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

 

Sos:

  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sok z 2 limonek,
  • drobno pokrojone chili, bez gniazda nasiennego.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone grzyby przesmażyć z pokrojonym czosnkiem na oleju. Dodać mielone mięso wieprzowe, całość wymieszać i smażyć, aż mięso się zarumieni. Wlać bulion i dusić całość do odparowania płynów. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Na dużych oczkach tarki zetrzeć jabłko i ser.
  3. Na każdy, zanurzony wcześniej w ciepłej wodzie, arkusz papieru ryżowego, nałożyć kolendrę, starte jabłko, starty ser i smażony farsz. Zwijać w ciasny rulon, a boki papieru ryżowego, wcisnąć do jego środka.
  4. Połączyć ze sobą składniki sosu. 
  5. Spring rollsy pokroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem.

Przepisy w tej kategorii