Kuchnia Lazur

Siekany kotlet z karkówki, pomidora i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Siekany kotlet z karkówki, pomidora i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Kotlety

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 500 g karkówki bez kości,
  • 200 g pomidorów,
  • 50 g natki pietruszki,
  • 30 ml oleju,
  • 20 g ostrej papryki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

 

Placki ziemniaczane

  • 200 g ziemniaków,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 100 g oleju,
  • 1 jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

 

  1. Drobno posiekaną karkówkę połączyć z drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki i pomidorami (bez gniazd nasiennych). Dodać 120 g pokruszonego sera pleśniowego i olej. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dobrze wymieszać.
  2. Z masy serowo-mięsnej uformować 4 kotlety. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez 12-15 minut.
  3. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Po krótkim czasie odcisnąć powstały sok i do startych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Z masy formować placki i smażyć na oleju. 
  4. Na plackach ziemniaczanych rozsmarować jogurt grecki, na tym ułożyć siekane kotlety z karkówki i sera. Na wierzch każdego z kotletów położyć plaster sera pleśniowego.

Przepisy w tej kategorii