Kuchnia Lazur

Pierogi na parze z mięsem i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 100 min

100 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
 Pierogi na parze z mięsem i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Farsz:

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • dynia piżmowa,
  • 100 g mielonej wieprzowiny,
  • 2-3 cebule dymki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Ciasto:

  • 250-300 ml mleka,
  • 400 g mąki z tapioki,
  • 200 g mąki ryżowej + do posypywania,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru.

Dodatki:

  • 100 ml sosu sojowego,
  • 6 łyżek drobno pokrojonej świeżej kolendry,
  • 100 g prażonego sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrojoną wzdłuż na pół i oczyszczoną z gniazda nasiennego dynię piżmową posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć połówki dyni na papierze do pieczenia skórą do dołu. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut. 
  2. Połączyć rozkruszone drożdże z cukrem i 50 ml ciepłego mleka. Odstawić zaczyn, by “zapracował”. 
  3. Mąkę z tapioki połączyć z mąką ryżową i proszkiem do pieczenia. Dodać olej kokosowy i drożdżowy zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, dodając stopniowo mleko do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Ciasto odstawić, aby “odpoczęło” na min. 45 minut.
  4. Na oleju sezamowym usmażyć wieprzowinę z pokrojoną cebulą dymką i octem ryżowym. Pod koniec smażenia dodać upieczony miąższ z dyni i pokruszony ser. Całość smażyć krótko razem, mieszając. Na koniec farsz przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Na blat posypany mąką ryżową wykładamy ciasto i dzielimy je na sześć części, z których formujemy kulki. W każdej z kulek wygniatamy wgłębienie, wypełniamy je farszem i zakrywamy ciastem, formując z powrotem kulkę. Pierogi parujemy przez 10-15 minut.
  6. Podajemy z prażonym sezamem, sosem sojowym i kolendrą.

Przepisy w tej kategorii