Kuchnia Lazur

Kofta z baraniny i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Kofta z baraniny i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 600 g mielonej baraniny,
  • 150 g cebuli,
  • 30 g ostrej papryki,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 plastry boczku wędzonego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Mięso wymieszać z serem pleśniowym i połową cebuli na jednolitą masę. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Dodać jeden pęczek posiekanej natki pietruszki i starte ząbki czosnku. Wymieszać.
  2. Na patykach uformować szaszłyki z mięsa i owinąć plastrem boczku. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.
  3. Z pomidorów pokrojonych w kostkę, pozostałej cebuli, drugiego pęczka pietruszki, soku z limonki i odrobiny oliwy przygotować salsę. 
  4. Upieczone szaszłyki podawać z pomidorową salsą.

Przepisy w tej kategorii