Kuchnia Lazur

Kaczka z sałatką i sosem z sera pleśniowego Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 80 min

80 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Kaczka z sałatką i sosem z sera pleśniowego Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 4 kacze udka,
  • 100 g śmietanki 36% tł. + 40 g jogurtu naturalnego (lub 100 ml crème fraîche)
  • 2 gruszki,
  • skórka i sok z 2 pomarańczy,
  • skórka i sok z 2 limonek,
  • 3-4 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 6 łyżek miodu,
  • 6 łyżek oleju,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sałatka:

  • 400 g kapusty pekińskiej,
  • 400 g makaronu ryżowego,
  • 2-3 marchewki,
  • 4 cebule dymki,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny.

Dressing:

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sok z 2 limonek,
  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 2 czerwone papryczki chili,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Najlepiej na 24 godziny przed przygotowaniem potrawy połączyć śmietankę z jogurtem naturalnym lub użyć cream fresh.
  2. Kacze udka przyprawić solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na 3 łyżkach oleju, aż uzyskają złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Do woreczka spożywczego włożyć starty imbir oraz startą skórkę z limonki i pomarańczy. Dodać sok z limonki, 3 łyżki oleju i ostudzone kacze udka. Udka wymasować w maceracie, ściskając woreczek. Woreczek z kaczymi udkami odłożyć na minimum 30 minut.
  4. Przygotować dressing. Papryczki chili pokroić w cienkie plasterki. Zetrzeć obrany imbir. Warzywa wymieszać z sosem sojowym, sokiem z limonki, olejem sezamowym i ziarnami sezamu.
  5. Przygotować makaron ryżowy według opisu z opakowania.
  6. Udka wyjąć z woreczka spożywczego, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować miodem i obłożyć plastrami gruszki oraz posypać żurawiną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 minut. W połowie pieczenia polać sokiem z pomarańczy.
  7. Przygotować sałatkę. Obraną marchewkę pokroić w słupki. Dymkę i sałatę pekińską pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać przygotowany wcześniej makaron z pokrojoną marchewką, dymką i sałatą pekińską. Polać dressingiem.
  8. Przygotować sos. Starty ser pleśniowy wymieszać dokładnie z wcześniej połączoną śmietanką z jogurtem lub z crème fraîche.
  9. Pieczoną kaczkę z gruszką, żurawiną, polaną serowym sosem i posypaną pokrojoną kolendrą, podawać na sałatce.

Przepisy w tej kategorii