Kuchnia Lazur

Gulasz z golonki z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

Czas przygotowania: 50 minut + około 7 godzin na marynowanie i pieczenie

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 1 kg golonki bez kości,
  • 150 g marchwi,
  • 150 g selera,
  • 200 g jabłek,
  • 200 g pomidorów,
  • 100 g szczypiorku,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 50 ml oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 g koncentratu pomidorowego,
  • 10 g kminku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Golonkę pokroić w grubą kostkę ok. 4 x 4 cm. Przyprawić kminkiem, solą i pieprzem i pozostawić na około 3-4 godziny. Marchew, selera i jabłka pokroić w grubą kostkę a czosnek w plastry.
  2. Golonkę podsmażyć na oleju i dodać pokrojone warzywa, jabłka, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość smażyć około 5 minut po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem. Piec w temp. 160°C przez około 3 godziny. Po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę pomidory i szczypiorek. Na wierzchu ułożyć plastry sera pleśniowego i zapiekać jeszcze 15 minut.
  3. Podawać z chrupiącą bagietką.

Przepisy w tej kategorii