Kuchnia Lazur

Faszerowana cukinia z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 2 cukinie,
  • 200 g mielonego mięsa z indyka,
  • 200 g plastrów wędzonego boczku,
  • 50 ml śmietanki 36% tłuszczu,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek świeżej kolendry,
  • 4 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte cukinie pokroić w 2-3 cm krążki, wydrążyć gniazda nasienne i zblanszować przez ok. 2 minuty w osolonym wrzątku.
  2. Drobno pokrojony czosnek wraz z gniazdami nasiennymi cukinii podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone z indyka i smażyć przez około 10 minut, mieszając. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Połamane plastry sera wymieszać ze śmietanką, jajkami, 4 łyżkami bułki tartej, drobno pokrojonym pęczkiem kolendry (trochę zostawić do dekoracji), orzechami włoskimi i ostudzonym mięsem smażonym z indyka. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Zblanszowane krążki cukinii owinąć plastrami wędzonego boczku, spinając go wykałaczką i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krążki wypełnić wcześniej przygotowanym farszem. Posypać po wierzchu pozostałą bułką tartą i skropić olejem. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 minut.
  5. Faszerowane cukinie podawać posypane drobno pokrojoną pozostałą częścią kolendry i skropione oliwą.

Przepisy w tej kategorii