Kuchnia Lazur

Arroz rojo i panierowana pierś kurczaka z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Arroz rojo i panierowana pierś kurczaka z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 500 g białego ryżu długoziarnistego,
  • marchewka,
  • 125 g ziaren kukurydzy,
  • 125 g zielonego groszku,
  • 4 gałązki natki pietruszki,
  • szklanka bulionu drobiowego,
  • 150 ml oleju,
  • 150 g bułki tartej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

 

Sos pomidorowy:

  • 500 g pomidorów,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka bulionu drobiowego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zblendować składniki sosu pomidorowego.
  2. Ryż podsmażyć na 3 łyżkach oleju, aż zmieni kolor. Dodać sos pomidorowy i smażyć dalej, aż sos zgęstnieje. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, ziarna kukurydzy, zielony groszek, 2 całe gałązki natki pietruszki oraz bulion. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 - 20 minut.
  3. Piersi kurczaka przekroić w poprzek na dwie części i przyprawić solą i pieprzem. W każdej z części naciąć nożem, od strony płaszczyzny cięcia, szeroką pochewkę, uważać przy tym, by nie przeciąć kawałka mięsa na wylot. Do każdej z pochewek włożyć 25 g sera pleśniowego i ¼ część drobno pokrojonej pozostałej pietruszki. Pochewki zszyć wykałaczką.
  4. Faszerowane piersi kurczaka panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na pozostałym oleju z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru. Gotowe przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obłożyć masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 20 minut.
  5. Nadziewane serem pleśniowym panierowane piersi kurczaka podać z arroz rojo - meksykańskim czerwonym ryżem.

Przepisy w tej kategorii